Yüksek kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe’deki byüksel yeşilse- “yükselmek, büyük olmak” fiilinden türemiştir ve +Ik ekiyle biter.
Büyük kelimesinin kökü isim mi fiil mi?
büyük – Nişanyan Sözlüğü. “Büyük” anlamına gelen Eski Türkçe bedük kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe bedü- “büyümek” fiilinden ve Eski Türkçe +Uk ekinden türemiştir.
Üzeri kökü nedir?
Bu sözcük, -er ekiyle fiil-ortacı haline getirilen üz- fiilinden türetilmiş bir isimdir (Hacıeminoğlu, 1987, 16).
Yanlış kelimesinin kökü isim mi fiil mi?
Orta Türkçe yaŋlış kelimesinden türemiştir ve “hata, günah” anlamına gelir. Bu kelime Eski Türkçe yaŋıl- “yoldan sapmak, yanlış yolda olmak, hata yapmak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +Iş ekiyle biter.
İsim kök ve fiil kök nasıl ayırt edilir?
* İsim kökü ile fiil kökü arasında ayrım yapmak için “-mek, -mak” eklerini kullanırız. Eğer “-mek, -mak” eki köke eklenebiliyorsa, kelime fiil köküdür; getirilemiyorsa, isim köktür.
Kelimede kök nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
İsim mi fiil mi nasıl anlarız?
Kelimenin köküne bakmayız. Kelimenin son halinin sonuna infinitive suffix ekleriz ve ona bakarız. Örneğin, “to write” bir fiildir. Ancak, “to write” dediğimizde, bir isim haline gelir.
Kalp kelimesinin kökü nedir?
Arapça ḳalb قلب kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir, bu kelime “kalp” anlamına gelir ve ḳlb kökünden gelir. Bu kelime, aynı anlama gelen Akadca ḳablu kelimesiyle ilişkilidir. Arapça ḳlb kökünden ödünç alınmış bir kelimedir, ḳalb قَلْب, “değiştirmek, döndürmek, tersine çevirmek” anlamına gelir.
Sevda’nın kökü nedir?
Aşk kelimesinin kökü yoktur. Aşk kendi içinde bir köktür….
Bir sayının kökü nedir?
Radikal sayılar hakkında temel kavramlar vardır. Bir sayının karekökü ikinci köktür ve genellikle √ x veya √ 1/2×1/2 olarak ifade edilir. Örneğin, √ 9 = 3 çünkü 3’ün karesi 9’dur. Bir sayının küp kökü üçüncü köktür ve genellikle 3 √ x veya x 1/3 olarak ifade edilir.
Kapak Türkçe mi?
Eski Türkçedeki “örtmek” anlamına gelen kapak kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Moğolca qabqag kelimesiyle akrabadır.
Aşırı kelimesinin kökü nedir?
aşırı – Nişanyan Sözlüğü. “Çok, çok iyi, aşırı” anlamına gelen Eski Türkçe aşru kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe aş- “diğer tarafa geçmek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +(g)ArU eki almıştır.
Kalabalık kökü fiil mi?
kalabalık – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe ğalebelik kelimesi “sayısal çoğunluk, üstünlük” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Arapça ġalaba(t) غلبة “üstünlük, nicelik, kütle” kelimesinden türemiştir.
Barış isim mi fiil mi?
Peace – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe barış fiilinden türemiştir – “birlikte yürümek, birbirlerine yardım etmek, birlikte bir şeyler yapmak”. Bu fiil, Eski Türkçe bar- “yürümek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +Iş- eki almıştır.
Yalnızın kökü nedir?
Eski Türkçe yalıŋuz veya yalŋus kelimesinden türemiştir ve “yalnız, tek başına” anlamına gelir. Bu kelime, aynı anlama gelen Eski Türkçe yalıŋ kelimesinden türemiştir.
Yukarının kökü nedir?
up – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe yokkaru, “yukarı doğru” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe yok “yüksek” kelimesinden, Eski Türkçe eki +(g)ArU ile türemiştir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelimenin kendisi Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır, bu da “söylenen şey, kelime” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde de görülen faˁila(t) biçimindeki كَلَمَ (kalama) “söyledi” fiilinin bir türevidir.
Alçak kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçedeki “uysal, nazik, küçümseyici, yavaş” anlamına gelen “aisay” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçedeki (sadece Oğuzca) “dağ eteği, dip” kelimesiyle akrabadır.
Liman sözcüğü Türkçe mi?
Kelime, “koy” veya “gemi barınağı” anlamına gelen eski Yunanca λιμένας (limenas) kelimesinden gelir. “Liman” kelimesi Yunancadan Türkçeye geçmiştir ve “gemi barınağı” anlamına gelir ve birçok Türkçe yer adında kullanılmıştır.